Používáním tohoto webu souhlasíte s využíváním cookies na těchto stránkách. Více informací ZDE. Rozumím
Váš nákup:
0 položky za 0,- Kč
Do košíku
Zavřít nabídku
BioforLife

Nabídka eshopu

Vyvážená strava na podzim

I když to zní bláznivě, podle čínského lunárního kalendáře nastal podzim již 18.8. Příroda už nebují, ale dozrává a utišuje se. Člověk má chodit dříve spát, vstávat se slepicemi, aby si zajistil duševní klid a zmírnil vliv ostrého podzimního vzduchu. Má shromažďovat duševní energii a pozornost již neobracet směrem ven, aby si zachoval čistou plicní Qi. To odpovídá podzimní atmosféře a takový je způsob shromažďování Qi na podzim. Kdo se mu protiví, poškozuje si plíce. Když si nevytvoří dostatečné zásoby energie, v zimě může ochořet průjmovým onemocenním.

Nyní bychom měli změnit i skladbu našeho jídelníčku. Přednost dávejte potravinám se sestupnou a stahující tendencí. Namísto lehkých květů a lístků, které jsou ideální v létě, nyní upřednostňujte zralé, těžké polní plody jako jsou například brambory, dýně nebo cuketa.

Na podzim vařte hutnější jídlo, hustější polévky (například luštěninové), silné masové vývary z hovězích kostí, zeleninu pečte nebo zapékejte v troubě.

Celkově je vhodné pomalejší vaření, vaření s méně vody, pečení nebo vaření v tlakovém hrnci.

Podzim přináší sucho a sliznice, jež představují náš kontakt s vnějším prostředím rovněž vysychají, zařadíme tedy do jídelníčku zvlhčující potraviny - hrušky, jablka, sezamová semínka nebo houby. Rýžový sirup a ječný slad doplňují mírně zahřívající a posilující pokrmy. Nakládaná zelenina tzv. pickles, kterou jsme si připravili již v létě, je dobrou podzimní přílohou k teplým obilovinám se zeleninou. Nakládaná dýně nebo zelí (v podobě kysaného zelí) splňují podmínky sestupné energie. Potravinami této třídy jsou všechny kořeny a hlízy, které rostou v zemi i nad zemí: kedlubny, červená řepa, karotka, semena, oříšky, tykev vosková, špenát, lilek nebo slzovka.

Rýma a nachlazení

Bioklimatický chlad, který na nás působí zvenku, blokuje povrch těla, takže například nachlazení může být vypuzeno pouze zevnitř organizmu. Tělo si musí pomoci samo tím, že pomocí ostré chuti otevře póry a vyvolá pocení. Ostrá chuť také snižuje objem hlenů v těle. Z toho důvodu můžeme v počátečních fázích nachlazení (máme zimnici, řídce smrkáme, průvan nám nedělá dobře) přidat do jídla některé koření typu cayenský pepř, jarní cibulku, pórek, česnek nebo mátu.

Organizmus povzbudíme nejlépe zázvorovým čajem, který připravíme takto: polévkovou lžíci čerstvého zázvoru zalijeme dvěma šálky vody a necháme 20 minut vařit. Jedna dávka, vypitá při prvních příznacích nachlazení, vyžene chlad z těla.