Používáním tohoto webu souhlasíte s využíváním cookies na těchto stránkách. Více informací ZDE. Rozumím
Váš nákup:
0 položky za 0,- Kč
Do košíku
Zavřít nabídku
BioforLife

Nabídka eshopu

Snídaňové kaše pro více energie a vitalitu

Jste vyčerpaní, unavení a nemáte čas ani chuť myslet na to, co můžete udělat pro své zdraví? Poradíme, jak si uvařit zdravé a vydatné snídaně, které jsou vynikající pro start do nového dne. Výživná snídaně dodá vitalitu a energii i pro ten nejnáročnější den.

Vyzkoušejte zdravé snídaňové kaše na posílení organismu, dodání vitality a energie na celý den. Postupně vyzkoušejte jednotlivé kaše ať zjistíte, která vám nejvíce chutná. Přidávejte i sezónní ovoce. Budete tak mít každý den pestrou snídani s dostatkem živin.

 

Pohanková kaše

Ingredience:

  • 50g pohanky
  • 3x tolik vody
  • Jablko
  • Rozinky nebo sušené švestky
  • Špetka soli
  • Skořice
  • 1 lžička ghí nebo másla
  • Vlašské ořechy

Postup:

Pohanku propláchněte, vložte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Přidejte nakrájené jablko, rozinky nebo švestky, ghí a skořici. Přiklopte pokličkou a na mírném plameni vařte 20 min., odstavte z plotny a nechte ještě 10 min. dojít. Na talíři zdobte vlašskými ořechy.

Tip: Můžete dosladit přírodním sladidlem (med, javorový sirup, švestkový sirup, rýžový slad atd.)

 

 

 

Jáhlová kaše s hruškou, švestkami a mandlemi

Ingredience:

  • 50g jáhel
  • 1 hruška
  • 5 švestek
  • 6 mandlí
  • Skořice, kurkuma
  • 1 lžička ghí (přepuštěné máslo)
  • Špetka soli

Postup:

Rozehřejte ghí a přidejte kurkumu. Jáhly propláchněte, krátce opražte a zalijte vodou. Přiveďte k varu a přidejte nakrájenou hrušku, švestky, mandle a vařte cca 30 min. Před dovařením přidejte skořici.

Tip: Mandle můžete opražit a kaši jimi ozdobit. Pokud nemáte mandle, opražte slunečnicová semínka nebo pouze ozdobte vlašskými ořechy.

 

 

Jáhelno – amarantová kaše

Ingredience:

  • 50g jáhel a amarantu (celkem 50g v poměru 3 dílky jáhel a 1 díl amarantu)
  • 3 datle
  • Kardamon, skořice, vanilka
  • 1 lžička ghí nebo másla
  • Špetka soli

Postup: Jáhly a amarant propláchněte, vložte do hrnce a vařte 20 min. Poté přidejte ostatní ingredience a vařte dalších 10 min.

Tip: Na talíři můžete ozdobit kokosovými plátky, praženými semínky nebo ořechy. Doslaďte přírodním sladidlem.

 

Amarantová kaše

·         Ingredience:

  • 50g amarantu
  • Rozinky
  • Kustovnice
  • Kokos plátky
  • Trikatu (černý pepř, dlouhý pepř, sušený zázvor)
  • Skořice, karmadon
  • Ghí

Postup:

Amarant propláchněte, vložte do hrnce, zalijte vodou, přidejte ostatní ingredience, kromě kokosu a vařte 30 min. 1 díl amarantu, 3 díly vody.

Když je kaše hotová, posypejte plátky kokosu, které předem můžete na sucho opražit. Případně doslaďte medem nebo javorovým sirupem.

 

Rýžová kaše na kašel a rýmu

Ingredience:

  • 50g rýže basmati
  • 1 lžička ghí
  • 1 malá cibule
  • Sůl
  • Med, křen (asi 1 cm)

Postup: Basmati dejte vařit, přidejte cibuli rozkrojenou na 4 díly, ghí a osolte. Po uvaření nechte trochu vystydnout a vmíchejte nastrouhaný křen a med.

Tip: s křenem velmi opatrně, hlavně slabší konstituce!

 

 

Polentová kaše s jablky a vlašskými ořechy

Ingredience:

  • 60g polenty
  • 150ml vody
  • 2 lžičky ghínebo másla
  •  Skořici
  • 1/2 jablka
  • Vlašské ořechy
  • Černý sezam
  •  Med

Postup:

Polentu smíchejte se skořicí a vařte ve vodě s ghí nebo mlékem do kaše. Přidejte nakrájené jablko, vlašské ořechy, doslaďte medem a posypte černým sezamem.

Tip: Černý sezam můžete nahradit bílým sezamem nebo ho můžete úplně vynechat.

 

Tipy pro vynikající kaši:

 

  • Množství vody - cca 3x tolik než obliloviny, záleží na tom, jestli máme rádi kaši hustou nebo řídkou - vyzkoušejte různé varianty
  • Ingredience na kaši můžete vložit do hrnce již večer, zkrátí se doba varu
  • Kaši vždy při vaření přiklopte pokličkou, přiveďte k varu a pak snižte teplotu na minimum.
  • Kaši nemusíte při vaření hlídat. Nejdříve je však třeba vychytat množství vody a čas. Každá obilovina  se chová trochu jinak - různé množství vody. Jáhly se nepřipalují, kukuřičná polenta ano.
  • Kaše možno dosladit rýžovým sladem, javorovým, datlovým sirupem, medem, melasou, amasaké, ječným sladem.
  • Kaši možno uvařit v ovesném, rýžovém, mandlovém nebo sójovém mléku.
  • Pokud se kaše v hrnci lehce přichytí, nechte chvíli pod pokličkou stát.
  • Místo ghí můžete použít máslo nebo oleje - lněný, mandlový, ořechový, pupalkový, z pšeničných klíčků (tyto oleje přidat až po uvaření, aby si zachovaly co nejvíce cenných živin).
  • Pokud ráno nestíháte, uvařte si kaši v termosce - večer do termosky nejdříve nalijte horkou vodu, pak přidejte obilovinu a ostatní ingredience. Vše zalijte horkou vodou, zavřete (pracujte rychle, aby zůstalo co nejvíce tepla) a nechte stát. Do rána se kaše uvaří. Případně termosku můžete uložit do peřiny.

 

 

Koupit můžete zde...

 

 

 Zdroj: www.meeta.cz