Jste vyčerpaní, unavení a nemáte čas ani chuť myslet na to, co můžete udělat pro své zdraví? Poradíme, jak si uvařit zdravé a vydatné snídaně, které jsou vynikající pro start do nového dne. Výživná snídaně dodá vitalitu a energii i pro ten nejnáročnější den.
Vyzkoušejte zdravé snídaňové kaše na posílení organismu, dodání vitality a energie na celý den. Postupně vyzkoušejte jednotlivé kaše ať zjistíte, která vám nejvíce chutná. Přidávejte i sezónní ovoce. Budete tak mít každý den pestrou snídani s dostatkem živin.
Pohanková kaše
Ingredience:
Postup:
Pohanku propláchněte, vložte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Přidejte nakrájené jablko, rozinky nebo švestky, ghí a skořici. Přiklopte pokličkou a na mírném plameni vařte 20 min., odstavte z plotny a nechte ještě 10 min. dojít. Na talíři zdobte vlašskými ořechy.
Tip: Můžete dosladit přírodním sladidlem (med, javorový sirup, švestkový sirup, rýžový slad atd.)
Jáhlová kaše s hruškou, švestkami a mandlemi
Ingredience:
Postup:
Rozehřejte ghí a přidejte kurkumu. Jáhly propláchněte, krátce opražte a zalijte vodou. Přiveďte k varu a přidejte nakrájenou hrušku, švestky, mandle a vařte cca 30 min. Před dovařením přidejte skořici.
Tip: Mandle můžete opražit a kaši jimi ozdobit. Pokud nemáte mandle, opražte slunečnicová semínka nebo pouze ozdobte vlašskými ořechy.
Jáhelno – amarantová kaše
Ingredience:
Postup: Jáhly a amarant propláchněte, vložte do hrnce a vařte 20 min. Poté přidejte ostatní ingredience a vařte dalších 10 min.
Tip: Na talíři můžete ozdobit kokosovými plátky, praženými semínky nebo ořechy. Doslaďte přírodním sladidlem.
Amarantová kaše
· Ingredience:
Postup:
Amarant propláchněte, vložte do hrnce, zalijte vodou, přidejte ostatní ingredience, kromě kokosu a vařte 30 min. 1 díl amarantu, 3 díly vody.
Když je kaše hotová, posypejte plátky kokosu, které předem můžete na sucho opražit. Případně doslaďte medem nebo javorovým sirupem.
Rýžová kaše na kašel a rýmu
Ingredience:
Postup: Basmati dejte vařit, přidejte cibuli rozkrojenou na 4 díly, ghí a osolte. Po uvaření nechte trochu vystydnout a vmíchejte nastrouhaný křen a med.
Tip: s křenem velmi opatrně, hlavně slabší konstituce!
Polentová kaše s jablky a vlašskými ořechy
Ingredience:
Postup:
Polentu smíchejte se skořicí a vařte ve vodě s ghí nebo mlékem do kaše. Přidejte nakrájené jablko, vlašské ořechy, doslaďte medem a posypte černým sezamem.
Tip: Černý sezam můžete nahradit bílým sezamem nebo ho můžete úplně vynechat.
Tipy pro vynikající kaši:
Koupit můžete zde...
Zdroj: www.meeta.cz