Používáním tohoto webu souhlasíte s využíváním cookies na těchto stránkách. Více informací ZDE. Rozumím
Váš nákup:
0 položky za 0,- Kč
Do košíku
Zavřít nabídku
BioforLife

Nabídka eshopu

Přepuštěné máslo Ghí aneb jak vykouzlit zdravý a lahodný pokrm

Připadá vám GHÍ jako něco exotického? Částečně to tak je - jedná se o čistý máselný tuk vyrobený podle starodávné ayurvédské receptury. Ayurvéda je 5 tisíc let stará indická medicína. Odtud pochází i název ghí nebo ghee, což je sanskrtský výraz pro přepuštěné máslo.

Připadá vám GHÍ jako něco exotického? Částečně to tak je -  jedná se o čistý máselný tuk vyrobený podle starodávné ayurvédské receptury. Ayurvéda je 5 tisíc let stará indická medicína. Odtud pochází i název ghí nebo ghee, což je sanskrtský výraz pro přepuštěné máslo.  

Odpařením vody a oddělením mléčné bílkoviny se získá čistý tuk obsahující celou řadu vitamínů, minerálů a antioxidantů.

 

Ghí běžně dělaly také naše prababičky. Jen mu neříkaly ghí, ale máslo. Čerstvému máslu se neříkalo máslo, ale putra. Až do 17. století se v našich krajích používalo téměř výhradně máslo přepuštěné (= ghí).

 

Naši předci používali ghí zejména kvůli trvanlivosti – vydrží poměrně dlouho, dokonce i několik let, pokud se skladuje ve správných podmínkách. Pro zvýšení konzervace se někdy mírně solilo.

 

Oproti současnému klasickému máslu, které se přepaluje, má ghí vyšší kouřový bod a při zahřátí až na cca 240 °C se nepřepálí, proto ho lze používat k restování zeleniny, dušení či pečení.

 

Ghí je také vhodné jako základ na polévku, omáčku nebo jíšku. Používejte ghí na brambory, obilninové kaše a nákypy. Potírejte s ním palačinky i topinky. Experimentujte s různými druhy bylinek = opravdu se vyplatí.

 

Ghí zlepšuje stravitelnost pokrmů a posiluje jejich chuť.

 

Podle ayurvédy  je přepuštěné máslo elixírem života a nejvhodnějším tukem pro člověka. I když se z másla připravuje, má jiné vlastnosti než běžné máslo.

 

Napomáhá dobrému trávení a detoxikaci, protože na sebe váže toxiny, které jsou rozpustné v tucích a odvádí je z těla ven. Má regenerační a omlazující účinky. Ayurvéda tvrdí, že ghí tráví tělo lépe než rostlinné oleje.

 

Je ideální ve spojení s léčivými bylinami, takto získá tělo z jejich účinků největší prospěch.

 

 

Koupit můžete zde...

 

 

Zdroj: Bioabecedář