Používáním tohoto webu souhlasíte s využíváním cookies na těchto stránkách. Více informací ZDE. Rozumím
Váš nákup:
0 položky za 0,- Kč
Do košíku
Zavřít nabídku
BioforLife

Nabídka eshopu

Harmonická výživa v zimě

Zima je sezónou absolutní yin. Člověk v tomto období potřebuje více klidu než v kterémkoliv jiném období. Důležité je, aby byly naše vnitřní orgány chráněné před chladem a abychom do svého těla nenechali proniknout žádný chlad zvenčí.

Své vnitřní teplo (yang) si musíme chránit prohřívající, posilující a vyživující stravou. Vhodné jsou silné dlouho vařené vývary z kosti nebo kořenové zeleniny i hutné luštěninové polévky. Čím déle vaříme pokrm, tím lépe. Obohacujeme ho o blahodárnou energii (qi), kterou v tomto období velmi potřebujeme.

V zimě bychom měli více používat sůl nebo slané potraviny (mořské řasy, miso), abychom posílili energii ledvin. Sůl ideálně v podobě Gomasia (opražený černý sezam a sůl, rozdrtit v hmoždíři a uchovávat max. 1 týden v lednici). Sůl v této podobě je pro tělo lépe stravitelnější a černý sezam má navíc velmi pozitivní vliv na posílení ledvin a vyživení krve.

Přebytečnou sůl na jaře vyplavíme odlehčeným jídelníčkem.

K dochucování jakéhokoliv pokrmu (podušená zelenina, luštěniny, rýže, polévka atd.) je vhodná přírodní sójová omáčka Tamari nebo Shoyu. Přirozenou fermentací vznikají cenné minerály vhodné pro posílení trávení.

Dlouho pečené maso (např. jehněčí) nebo sardinky velmi příznivě posílí yang v těle.

Obiloviny nejdříve před vařením opražte. Tím pokrm prohřejete. To samé platí i s oříšky a semínky – před konzumací je opražte na sucho. Hezky se rozvoní a výborně dochutí třeba jahelnou nebo polentovou snídaňovou kaši.

Z luštěnin jsou v zimě vhodné červené fazole ledvina nebo černé fazole. Vařte je klidně 1,5 hod. s kouskem mořské řasy na mírném plameni. Pokrm bude harmoničtější a výživnější.

Používejte zahřívající koření např. anýz, skořici nebo hřebíček.

Ráno snídejte teplné obilné kaše. Typickým zimním receptem je například dlouhovařená rýže Congee, která posiluje ledviny, slezinu a přispívá k dobré kondici.

Určitě se vyhněte:

  • Syrové zelenině, tropickému ovoci
  • Klíčkům např. mungo, z řepy, červené čočky atd.
  • Chilli – je sice ostré a zahřívající povahy, ale otevírá póry a může do nás snáze proniknout „vítr“ zvenčí
  • Ochlazujícím nápojů: pivo, bílé víno, zelený čaj, ledová tříšť, ledové nápoje
  • Zmrzlině