Používáním tohoto webu souhlasíte s využíváním cookies na těchto stránkách. Více informací ZDE. Rozumím
Váš nákup:
0 položky za 0,- Kč
Do košíku
Zavřít nabídku
BioforLife

Nabídka eshopu

Slzovka obecná: královna mezi obilovinami

Nejdéle pěstovana obilovina, kterou konzumovali již staří Egypťané či Řekové. Obsahuje cenné živiny a dobře vstřebatelné minerály. Slzovka má široké využití nejen v kuchyni, ale má i terapeutické účinky na náš organismus. Slzovku by měla mít v kuchyni každá kuchařka, která dbá o zdraví své i své rodiny.

Slzovce se také říká Jobovy slzy, to proto, že semena této divoké trávy připomínají slzu. Naši předkové je takto nazvali podle utrpení biblického Joba.

Účinky:

  • pro své silné čistící účinky se používá k detoxikaci organismu
  • přirozeně bezlepková, proto je vhodná pro osoby citlivé na lepek
  • obsahuje cenné aminokyseliny, betakaroten, vitaminy skupiny B, vitamin C a minerály v té nejlépe vstřebatelné podobě
  • podporuje funkci sleziny a pomáhá trávení masa a tuků
  • dobrým pomocníkem je i při bolestech svalů, kloubů či otoků
  • posiluje plíce a to při kašli a po virózách (po chřipce, zánětu průdušek, zápalu plic).
  • z organismu odvádí přebytečnou vodu a je močopudná, vhodná při zánětech močového měchýře

Odvar ze Slzovky:

  • vhodný při průjmech (i chronických), žaludeční a střevní slabosti, váže toxiny z látkové výměny a podporuje funkci jater
  • udržuje pokožku hebkou a vláčnou, chrání před exémy, záněty kůže (akné, lupénka, růžovka, bércové vředy) a zpomaluje šedivění vlasů

Příprava:

  • Propláchněte a poté namočte do vody. Před vařením vodu slijte a doplňte čistou.
  • Při vaření přidejte kořenovou zeleninu a koření (bobkový list, nové koření, pepř atd.). Zeleninu ke konci vaření vyjměte nebo ponechte, případně rozmixujte.
  • Do vody vhoďte řasu Wakame, která dodá pokrmu potřebné minerály. Řasu ke konci vyjměte nebo pokrájejte a vraťte zpět do pokrmu. Řasu můžete spolu se Slzovkou také rozmixovat.

 

Využití:

  • odvar do zdravotních čajů
  • uvařenou např. jako tradičního „kubu“ s houbami
  • uvařenou jako přílohu kombinujte s rýží, bulgurem, kuskusem (max. 1/3 Slzovky)
  • rozmixovanou do snídaňových kaší, polévek, placiček, pomazánek
  • umletou na zahuštění polévek, omáček

 

Pozn: větší krupky obsahují více výživných látek než malé. Pro její silné účinky se nedoporučuje ji nadužívat (max. 3 lžíce Slzovky denně)

 

Jak připravit odvar ze Slzovky:

Nejjednodušší příprava Slzovky do podoby nápoje, který je lahodný teplý i studený.

Slzovku před vařením krátce opláchněte a namočte cca na 1 hodinu do vody. Na 1 šálek Slzovky 15-20 šálků vody. Potom ji v té samé vodě vařte bez pokličky 1 hodinu při mírném varu.

Odvar si můžete osladit medem nebo agávovým sirupem a pro osvěžení chuti přidat těsně před podáváním trochu citronu.

Odvar je vhodné pít celoročně na pročištění pleti a zklidnění zažívání.

 

Koupit můžete zde...